Roy Scheper/ april 25, 2016/ Preventie

De vakantieperiode komt steeds dichterbij en veel mensen zullen al op internet aan het speuren zijn naar aantrekkelijke vakantieaanbiedingen en wegdromen bij plaatjes van zonnige stranden. Een vakantie is de tijd van het jaar dat je heerlijk kan relaxen en ontspannen na een jaar lang hard werken. Helaas is deze zelfde periode voor inbrekers het startsein om juist harder aan het werk te gaan. Ieder jaar komen veel Nederlanders thuis na een vakantie om daar te merken dat zij slachtoffer zijn geworden van een woninginbraak. Vaak is een inbraak terwijl mensen op vakantie zijn echter terug te herleiden naar fouten die de mensen zelf hebben gemaakt voordat zij op vakantie zijn gegaan. Om je huis beter te beschermen tegen inbraken zodat je met een gerust gevoel op vakantie kan gaan hebben we de volgende checklist opgesteld.

Maatregelen buitenshuis

Voordat je op vakantie gaat is het een goed idee om de heggen en struiken in de tuin te trimmen zodat inbrekers niet ongezien het huis kunnen benaderen. Activeer ook buitenverlichting met bewegingssensor zodat dit inbrekers afschrikt als zij een deur benaderen. Verder moet de tuin opgeruimd worden en de schuur afgesloten. Als je ergens reservesleutels hebt verborgen rond het huis berg deze dan op. Zet de auto in garage of ergens in de straat. Laat deze niet dagen lang op de oprit staan omdat het anders makkelijk te constateren is dat het huis onbewoond is.

Maatregelen binnenshuis

Elektrische apparaten uitschakelen en ontkoppelen van het stroom voorkomt het risico op een brand terwijl je op vakantie bent. Door een tijdschakelaar voor verlichting in te stellen kan de indruk gewekt worden dat het huis toch bewoond is. Maak gordijnen zoveel mogelijk dicht zodat men niet het huis binnen kan kijken. Het kan wel een goed idee zijn om sommige gordijnen op de tweede verdieping open te laten zodat van buiten het licht van de tijdschakelaar gezien kan worden. Verder moet natuurlijk ook het water en gas afgesloten worden om lekkages te voorkomen. Waardevolle spullen worden in een kluis opgeborgen zodat deze in geval van een woninginbraak toch veilig zijn. Verder moet voordat vertrokken wordt alle deuren en ramen gecontroleerd worden of deze goed afgesloten zijn.

Hulp van vrienden en familie

Vraag een vriend of familielid om regelmatig de post van de deurmat te halen terwijl je op vakantie bent. Als dit niet mogelijk is kan ook de post gevraagd worden om de post vast te houden tot je terug bent van vakantie. Ook is het een goed idee om vrienden of familieleden te vragen om bijvoorbeeld het gras te maaien terwijl je op vakantie bent of de tijdschakelaar aan te passen op andere tijden. Hierdoor wordt namelijk de indruk gewekt dat het huis gewoon bewoond is en zullen inbrekers niet het risico lopen om betrapt te worden.

Share this Post