Roy Scheper/ juni 19, 2018/ Energiebesparing

Om de duurzaamheid van nieuwbouw te realiseren hebben een aantal grote spelers in de bouw samen met de overheid het Lente akkoord gesloten. Hierin hebben partijen afgesproken dat vanaf 1 januari 2021 alle nieuwbouw in Nederland energieneutraal moet zijn.

Een term die we steeds vaker voorbij horen komen, energieneutraal bouwen. Maar wat betekent het eigenlijk precies? En welke implicaties heeft het voor de ontwikkeling van de bouw in Nederland.

 

Wat betekent energieneutraal?

Er bestaat wat verwarring rond deze term. Wanneer we spreken over energieneutraal bouwen houdt dit in dat voor bijvoorbeeld de bouw van een huis alle benodigde energie door het huis zelf wordt opgewekt.

Zo heeft een huis altijd energie nodig, voor verwarming van de kamer, het voorzien van warm water en het koelen van etenswaren. Wanneer we spreken van een energieneutrale woning wordt al deze energie volledig door het huis zelf geleverd.

 

Hoe wordt deze energie opgewekt?

Er zijn meerdere manieren waarop een huis zelf energie kan opwekken. De meest bekende is door het gebruik van zonnepanelen. Door het dak te voorzien van deze panelen kan energie worden opgewekt en wordt het huishouden voorzien van stroom.

Daarnaast zijn er andere manier om energie op te wekken, zoals bijvoorbeeld door de plaatsing van een windturbine of windboom in de achtertuin. Op deze wijze wordt wind omgezet in bruikbare energie.

 

Veelbelovende ontwikkelingen

De meeste potentie zien we echter in een uitvinding van één van de meest prominente bedrijven van dit moment, namelijk Tesla. Niet alleen fabriceert deze techgigant zelfrijdende auto’s, de focus ligt nu ook op het zogeheten Solar Roof.

Hierbij worden er niet louter losse zonnepanelen op eht dak geplaatsts, maar transformeert letterlijk het hele dak in een zonnedak. Iedere individuele dakpan is een eigen zonnepaneel die energie kan opwekken en kan opslaan. Een zeer veelbelovend concept dat sterk kan bijdragen aan de transitie naar een volledig energieneutrale bouwsector.

Share this Post